perjantai 23. maaliskuuta 2012

..ja kaupunki nähty


"Reissu on tehty ja kaupunki nähty" oli tätini vakiolausahdus matkan jälkeen. Kun on käynyt Jerusalemissa,  tuntuu että Kaupunki isolla Koolla on nähty, tai välähdys siitä. Kyllä se teki vaikutuksen. Kukkulainen maisema, vihreys autiomaan jälkeen, muurit, seinät ja kadut kullanväristä Jerusalemin kiveä, valtaisa historia ja nykyhetken polttopiste, Raamatun tapahtumat, joita tutut nimet nostivat mieleen. Basaaritkin olivat kauniita Via Dolorosan varrella. Jerusalemiin voisi mennä uudestaan, käveleskelemään vanhan kaupungin sileitä, lämpimiä katukiviä pitkin ja katselemaan kaikkea rauhassa. Nyt tehtiin viiden tunnin läpimarssi.

2000 vuotta vanha öljypuu
Kaupunki on 5-8 metriä korkeammalla kuin Jeesuksen aikana, se kun on monasti hävitetty ja taas rakennettu raunioiden päälle. Muistopaikoille on rakennettu kirkkoja. Kaksi Raamatun aikaista asiaa tuli vastaan: temppelin länsimuuri eli itkumuuri ja Getsemanessa yksi öljypuu, jonka iäksi on todettu 2000 vuotta. Itkumuurilla kävin veljeni asiassa.
Itkumuuri
Via Dolorosaa
Sileät katukivet


Länsimuuri ja kalliomoskeija

Eilat on tyypillinen lomakaupunki, varmaan paljolti venäjänjuutalaisten rakentama, ainakin siellä kuului paljon venäjää. Sijainti on mielenkiintoinen Jordanian ja Egyptin  sekä hiekkaerämaan ja Punaisen meren välissä. Vedenalaisobservatorio oli hieno. Punaisessa meressä on maailman pohjoisimmat koralliriutat ja niitä katselemaan tulee paljon sukeltajia.


Eilat on rakennettu lentokentän ympärille. Hotellin parvekkeelta voi katsella merimaisemaa sekä viereen laskeutuvia koneita. Mies nukkui aluksi pois väsymystään, jota lentomelukaan ei häirinnyt. Minua alkaa väsyttää nyt.





3 kommenttia:

  1. Näytti upealta matkalta. Tässä laaksossa, näillä vuorilla...

    VastaaPoista
  2. Oi miten muistot nousivatkaan pintaan! Kysyin juuri eilen pojaltani (nyt34v.)mitä hän muistaa parhaiten Israelin matkaltamme, jonka teimme hänen ollessaan 11 vuotias. Itkumuuri oli se paikka, jonka mainitsi ekaksi.

    Marjatta

    VastaaPoista
  3. Kyllä Jerusalem on ainutlaatuinen paikka. Eilatiin ei mieli tee, vaikka oiva lomakaupunki olikin, mutta Gennesaret-järven ja Jerusalemin matkoja vähän silmäilin Toiviomatkojen listalta.Saa nähdä..

    VastaaPoista