sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Murto

Illalla soitti eräs naishenkilö veljeni naapurustosta. Hän oli ollut koiran kanssa kävelyllä tiellä, joka menee veljen talon läheltä. Koira oli havainnut  pihassa rusakon ja vetänyt kovasti pihaa kohti. Tämä kävelyttäjä oli silloin havainnut, että  ulko-oven lasi oli rikottu.
Menimme miehen kanssa paikalle. Autosta soitin hätäkeskukseen, poliisille kun ei voi suoraan soittaa. Käskettiin soittaa pihasta uudelleen, jos näyttää että on menty sisälle. Paksu ovilasi oli rikottu lukon kohdalta, ilmeisesti oli lyöty harjanvarrella voimakkaasti rikki. Poliisi tuli kohtuuajassa, odottelimme ulkona. Rusakko hyppeli sinisessa lemmikkipellossa ikkunan alla.
Piha-aitan ovi oli selkosen selällään. Selvästi sisällä talossakin oli käyty; vintinovi oli auki, kaapinovia auottu ja jätetty auki. Mitään arvokasta siellä ei vorolle juuri ole, mutta muutama pokaali mielestäni puuttui ja tietyssä paikassa ollut, sisareni juuri löytämä vanha Kela-kortti. Auton avaimet ja paperit olivat tallessa ja otin ne mukaani. Poliisi löysi lattiasta isoja kengänjälkiä ja kuvasi ne. He tekevät rikosilmoituksen, mutta tuskin mitään tietoa löytyy. Poliisi sanoi, että onneksi ei ole sotkettu ja rikottu paikkoja, niinkuin tällaisissa tapauksissa yleensä tapahtuu.
Veljelle en ruvennut asiasta soittamaan yötä vasten. Hänestä tuntuu tämä varmasti vaikealta, kun ei pääse itse paikallekaan.Hän on ollut itse vuosikausia monen harvoin asutun talon vahtina, myös tämän meidän torpan. Koskaan niissä ei ole tehty vahinkoja.
Huomenna pitää hoitaa uusi lasi tai muu korjaus oveen ja soittaa varmuuden vuoksi muutama puhelu, kun henkilötunnus on nyt väärissä käsissä.
Tämän täytyy olla joku, joka tietää asujan olevan sairaalassa. Inhottavaa. Tuli rumanruskea raita tähän tummasävyiseen mattoon.

3 kommenttia:

  1. Tuollaisesta tulee ikävä olo asianomaisille, turvallisuuden ja koskemattomuuden tunne, jokin perusluottamus horjahtaa. Tässä tulee kauniisti esiin naapurien välittäminen toisistaan - ja samaan aikaan ihmisen raadollisuus, jos tietää toisen avuttoman tilanteen ja käyttää sitä hyväksi. Vaikka rikos ei selviäisi koskaan, tahra jää asianomaisen omalletunnolle.

    VastaaPoista
  2. Kyllä se koskemattomuuden tunne tällaisesta horjahtaa. En ole vielä kertonut veljelle, kun hän valmistautuu innolla muuttamaan ylihuomenna palvelukotiinsa. Tulisi vain mieli pahaksi, varsinkin kun hän on täysin luottanut pienen kylän turvallisuuteen. Kerron myöhemmin.

    VastaaPoista
  3. Monenlaista raitaa matossasi todella on... Juuri tällaista raitaa emme kukan olisi veljesi mattoon halunnut. Olen suuresti samaa mieltä ELlinooran kanssa. Menetysten lisäksi tällaisesta jää paha olo pitkäksi aikaa, myös kaikille läheisille.
    Iloitkaamms silti tästä palvelukotimahdollisuudesta. Kerrothan taas, miten tämä aika on sujunut.

    VastaaPoista