maanantai 16. joulukuuta 2013

Mumman joulukiireet

Olen koko päivän istunut keinutuolissa ja kutonut lapasia lahjaksi. Tein ensin itselleni itse keksimän mallin mukaan mustavalkoiset ja päätin tehdä eräälle toisellekin samanlaiset. Olen silmäillyt samalla lintujen ruokailua lintulaudalla. Talitintit ahkeroivat koko valoisan ajan henkensä pitimiksi. Pari punatulkkua piipahti myös, mutta jossain muualla lienee heillä vakiopöytä katettuna, kun kävivät vain kylässä. Sitten ilmaantui närhi. Vähän närkästyin: mitä noin iso lintu, syö kaikki. Kohta tuli toinenkin. Sellaiset ovat vierailleet vuosia, elävätköhän ne kauan. No mistä nekään muualta ruokaa saavat.
   Välillä häivähtää mielessä, että pitäisikö tehdä jotain muuta, siivota, leipoa? Kulkiessa on tarttunut korvaan lauseita: -Minä jo viime viikolla tein joulusiivot makuuhuoneessa, minä jo leivoin kaikki kuivakakut. Pesinhän minäkin ikkunoita sisäpinnalta viime viikolla ja laitoin  tuvan "keittiöikkunaan" jouluverhot kapasta, jonka löysin kirpputorilta.  Lähetin joulukortteja. Lahjat on hankittu pikku hiljaa ja suurin osa jo toimitettu.
  Meille on tulossa hiljainen omanväen joulu. Lapsilla on omat ohjelmansa ja heidän kanssaan on vietetty aikaa etukäteen. Velimies kuuluu jouluumme, mutta ei aiheuta laittamisstressiä. Laitetaan vain sellaista, mistä oikeasti pidämme tai toinen pitää. Ainakin leivon oikeata pullaa pitkästä aikaa, mutta lähempänä joulua vasta. Matot ulos ja muut raikastukset vasta myöhemmin. Ei ole kiirettä!
Päivä sinistyi iltaa kohti, maassa on sen verran lunta, vaikkakin märkää. Linnut katosivat piiloihinsa maiseman pimentyessä. Kuusten valot syttyivät ulkona.

4 kommenttia:

  1. "Omanväen joulu" kuulostaa hyvältä joululta. Olen itsekin sitä mieltä, että jouluisia yhdessäoloja voi viettää isojen lasten perheiden kanssa muulloinkin kuin juuri joulupyhinä. JOULUkuussa on 31 päivää! Ikääntyessä ei kaipaa hulinoita, jännitteitä eikä ponnisteluja niihin päiviin. Olemme luopuneet lahjoista toisillemmekin.
    Sen mitä haluaa, ehtii tehdä ja mitä ei ehdi, se ei ole tarpeen - eikö niin!

    VastaaPoista
  2. Tästä välittyi nyt jo joulurauha: "Ei ole kiirettä!"

    VastaaPoista
  3. Olenkin usein ihmetellyt, mitä se joulurauha lienee! Kymmenet vuodet laitoin joulut muutamassa päivässä. Siinä touhutessa ne joulun tuoksut ja tunnut tulivat. Meille tuli aina vieraita, etenkin suvun yksinäisiä ja hekin toivat joulua tullessaan. Nyt tuntuu, että aikaa on kovinkin paljon. Kiireettömyyteenkin pitää opetella ja tottua.

    VastaaPoista