torstai 16. tammikuuta 2014

Vieläkö muistatte diakuvat?

Veli on palannut kotiinsa palvelutaloon tänään. Sairaala suostui pitämään häntä viikon, vaikka halusi päivän, palvelukoti otti hänet takaisin, vaikka ei aikonut (!), veli on paremmassa kunnossa ja pärjäilee toivottavasti jonkin aikaa eteenpäin. Hänen vaate-ja ruokakaappinsa on järjestetty ja varustettu kuntoon, laskut hoidettu.
Minulla on se vika, että otan vastuuasiat niin perusteellisesti, että yöunetkin menevät. Nytkin jo valvotti. Työelämässä otin silti mielelläni lisää vastuita, mutta nyt eläkkeellä en ota vastuulleni mitään muuta kuin mitä elämä järjestää.Sallin tämän itselleni.



Oma puuhastelu on rentouttavaa. Hain vintiltä 70-ja 80-lukujen diakuvat. Sain ystävän avulla ostetuksi Helsingin Emmauksesta diaprojektorin. Olen käynyt nämä kuvakasat läpi niin, että ne ovat nyt oikeinpäin (siis nurinpäin) hahloissaan ja laatikossa lukee mitä siellä enimmäkseen on. Mutta kuinka nämä ovat näin sekaisin? Ai niin, ne murtomiehet heittivät diatkin lattialle.Kokosin ne vain summittain. Vain jotkut  matkakuvat ovat samassa kotelossa ja nimi päällä. On kuvia kolmesta kodista, monilta matkoilta, häistä, hautajaisista, sukulaisista, ystävistä. Olisi liian hankala työ setviä kaikki yhteen kuuluvat samoihin lokeroihin, vaikka tietysti se olisi hyvä. Silmälasimuodin katsaus olisi yksi linja. Vieläköhän naamaani sopisivat isot valkoiset kehykset, jotka minulla oli kahdeksankymmenluvun alussa? Ne olivat ainoat sopivan näköiset nimittäin. Eivät sopisi, ne vaativat sileät posket. Oliko miehellä noin iso partakin jossain vaiheessa! Monet kuvat ovat haalistuneita, mutta asian erottaa. Osa kuvista on tuttuja, kun niistä on teetetty paperikuvia, mutta osa on kuin uutta.
Aikamoinen kasa perhe- ja työelämää tässä on, muistojen ryteikössä, himmenneinä. Joskus pitää järjestää katseluilta.

8 kommenttia:

  1. Jos haluat laittaa tähän jonkin ajatuksesi, se on nyt helppoa, vaikka et käyttäisi mitään omaa sivustoasi.
    Kirjoita tähän ruutuun, valitse profiilivalikosta Nimetön ja paina Julkaise. Se näkyy heti. Annikki

    VastaaPoista
  2. Hyvä kun muistutit dioista. Yhdenkin sata kertaa on mielessä käynyt ajatus, että tuo diakuvien kaappi pitäisi inventoida, kun ei siihen ole koskettu sitten digikameran. Meillä on sentään jossakin vaatehuoneen uumenissa diaprojektorikin ja kangas, ei olisi niin iso asia ryhtyä siihen. Mutta ei tule ryhdyttyä. Ehkä se on vain laitettava kalenteriin ensi viikon jollekin päivälle, jossa ei muuta ohjelmaa ole. Epäilen, että siitä saattaa lähteä tunnevyöryjä liikkeelle, siellä on poikien lapsuutta ja omaa nuoruutta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Digitointia suositellaan diojen tallentamiseksi, mutta en ala siihen. Katsellaan nyt vain vanhoihin muistoihin vanhaan tyyliin!

      Poista
  3. Nostalgiaa on myös tässä Palmu-filmissä, joka juuri tulee. Kesäkauden radiotalo..s

    VastaaPoista
  4. Lukuisia - tai pikemminkin lukemattomia - diojamme aloin liittää skannaamalla blogiini aina silloin tällöin. Siinä ne ovat lapsille ja lapsenlapsillekin nähtävillä. Voi sitä muistojen määrää...
    En jaksa minäkään olla järjestelmällinen, vaan laitan mitä milloinkin aina sen mukaan, milltä tuntuu...

    VastaaPoista
  5. Tuo on hieno tapa ottaa ne käyttöön, kytkettynä johonkin asiaan tai muistoon!

    VastaaPoista
  6. Voi, toki diat ovat tuttuja! Isä oli aikoinaan nnokas valokuvaaja ja diojakin on lapsuuskodissani tuhansia kappaleita. Muutama vuosimsitten katsoin diat läpi isoveljeni. Yhdessä naurettiin ja itkettiin, palattiin muistoihin. Itsellänikin on dioja 80- ja 90-luvuilta, silloin kun omat pojat olivat pieniä. Häämmekin on ikuistettu dioille! Tervetuloa vierailulle blogiini!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin on tulossa isommat katsojaiset, kun lapset ovat koolla vapun tienoossa. Diojen katselussa on oma tunnelmansa!

      Poista