perjantai 8. tammikuuta 2016

Lauhtuvaa, lientyvää

Eivät olleet putket jäässä, vesi juoksee. Peruslämpö on riittänyt. Tulin taas palveluautolla Torppakotiin. Nyt palaa tuli hellassa ja takassa. Olen oppinut niiden toimintaa niin, ettei ainakaan tällä pakkassäällä savuttanut lainkaan. Vähän yli tunti tulosta oli valmiina riisipuuro ja kiisseli. Sekoitellessani niitä hellan edessä pysyin itsekin lämpimänä. Ne teki mieli tehdä, kun minun ei tänä jouluna tarvinnut laittaa ruokaa. Lunta satelee, pakkanen lauhtuu, tuvassa on jo 18 astetta. On hyvä olo. Kohta laitan kupillisen mutteripannukahvia ja katselen, näkyykö lintuvieraita.

Kuluneen viikon olin pikkumummolassa.Oli mukava olla tyttären perheen kanssa kaiket päivät. Kuudesluokkalainen kysyi taas: -Muutatko nyt tänne asumaan? Minä voin sitten viikot asua kanssasi ja menen vain viikonlopuksi kotiin. Loppiaisiltana molemmat jäivät yökylään. Toinen nukkui puusohvalla, toinen ilmapatjalla. Aamulla nousivat mukisematta kouluun, toinen lähti kävellen ja toinen bussilla.

Nyt alkaa tuntua siltä, että niska on melkein parantunut. Olen ollut kaksi päivää ilman kipulääkkeitä. Pidempään pystyssä ollessa niska alkaa kyllä rasittua. Vieläkin tuntuu, että jotain työntyy sisältäpäin kurkkutorvea ja lapaluuta vasten ja suuhun alkaa nousta hapottomia ilmakuplia. Tulin käyneeksi Jyväskylässä jäsenkorjaajalla. Hänen mielestään yksi kylkiluu oli edestä mennyt sijoiltaan ja hän paineli sitä kohdalleen. Löysin sitten itsekin hyvin aran kohdan rintalastan ja yhden kylkiluun liittymäkohdasta. Hän kehoitti käyttämään suolahaudetta mieluummin kuin kylmäkäärettä. Yksi litra kylmää vettä, kolme ruokalusikallista merisuolaa liotettuna ja siihen kastetaan pyyhe, puristetaan enimmät vedet pois. Se tuntuu jotenkin hyvältä.

Vein ennen joulua laittelemani ikkunakyntteliköt vinttiin. Otin koristeet pois kuusenoksista, joiden juurella Sepon kuva on viettänyt joulua. Hän ihaili kuusia ja haki aina jouluksi puun, jonka oli katsellut valmiiksi jo kesällä. Pihakuusen valot saavat vielä tuikkia pimeyteen. Tämä kipujoulu taitaa olla ohi. Lähetin hakemuksen Eläkeliiton "Yhtäkkiä yksin"-kurssille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti